Wednesday, February 27, 2008

Framgång och motgång då och nu

Bloggandet är bara en hobby så ni får ha överseende med om det förekommer faktafel här, kommentera gärna isåfall

För den som inte känner till det pågår ett projekt att arkivera delar av internet. Man kan söka efter gamla hemsidor med ”Wayback machine”:

http://www.archive.org/web/web.php

Det ger en intressant inblick i AktieTorgets historik. Exempelvis sidorna från tiden efter IT kraschen:

http://web.archive.org/web/20020925234707/http://www.aktietorget.se/

Man kan lära mycket av historien. Framförallt att det tar tid för nya bolag att bli lönsamma, att många aldrig blir det, men att de som blir lönsamma i vissa fall är en mycket god investering. AktieTorget har haft relativt kända bolag som Trustor, Åhus Glass och Zeunerts, men också mindre kända och misslyckade bolag som Turkronan och Coldator. Bland de som varit listade länge hittar vi bland annat Forsstroms, Conpharm och Aqua Terrena.

Dagens skandalbolag CISL (som gick från AktieTorget till First North till avnotering) hette tidigare aPROch och hade en likviditetskris redan 2002.

Renewable Energy in Sweden gick i konkurs 2002. Turkronan AB, som AktieTorget var delägare i lämnade också in konkursansökan det året.

Conpharm var AktieTorgets första bolag. De har inte kommit just någon vart, de väntar år in och år ut på att en studie som visar deras preparats säkerhet skall bli klart.

Aqua Terrena har varit med länge men inte riktigt lyckats få någon vidare lönsamhet. Samma sak tycks gälla IDL Biotech.

Skribo Font gick i konkurs 2002 och det finns till och med en hemsida för de som jobbade där:

http://www.skribofont.net/

Glasis AB blev EIAB som senare köptes ut från First North.

Trots den senaste uppgången har Forsstrom inte varit en så lycka investering sedan emissionen för 20 kronor sedan år 2000.

De riktiga vinnarna är bland annat Aros Quality Group och Ark Travel, som nyligen köptes ut från AktieTorget.

De flesta av bolagen på AktieTorget går i dagsläget med förlust och då det blir svårare att få in nytt kapital kan situationen börja likna 2002. Linear hade vid årsskiftet ett negativt eget kapital på -2,4 Mkr och bör således trots emissionstillskottet på 1,8 Mkr fortfarande vara konkursmässigt. Styrelsen lär presentera en kontrollbalansräkning inom kort och kalla till extra bolagsstämma om de inte lyckas öka det egna kapitalet ytterliggare.

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.