Wednesday, February 20, 2008

Aros Quality Group – Rejält vinsttapp

Jag äger aktier i bolaget

Beräkningarna är inte dubbelkollade så lita inte alltför mycket på siffrorna

AQ redovisade nyligen en kraftigt minskad vinst för sista kvartalet 2007. Resultatet efter skatt blev 21,4 Mkr, vilket är nästan 25% lägre än motsvarande kvartal 2006. Vinsten efter schablonskatt var drygt 87 öre per aktie om jag räknat rätt. Eftersom vinsten under Q1-Q3 ökat med 28% jämfört med fjolåret är vinsten under Q4 68% lägre än vad man kan ha väntat sig under oförändrade förhållanden. Något är galet alltså, styrelsen skyller på dotterbolag på systemsidan (till skillnad från komponenter, som förmodligen går bra). Vinstmarginalen under Q4 var 5,1%, och resultatminskningen tycks inte bero på nedskrivningar, som var ungefär samma som Q4 2006. Dock borde man ta hänsyn till att Q4 i år hade något färre arbetsdagar och att räntekostnaderna borde ha ökat med en eller ett par miljoner på grund av höjd ränta och ökade skulder.

Man kan jämföra vinstminskningen med den något lägre vinsten som uppstod Q1 2007. Då skyllde styrelsen på en enskild kund och den sjunkande dollarn. Nu är problemen uppenbarligen större, och prognosen för 2008 är oförändrad vinst jämfört med 2007. Ett annat oroväckande tecken är att AQ sålt en del av ett dotterbolag. Huvudägarna verkar vara ganska fästa vid sina företag så det tyder på att det funnits ganska allvarliga lönsamhetsproblem. En annan iakttagelse är att antalet anställda i Estland minskat med 10 personer trots att man byggt ut där. Det lär vara svårt att få tag på arbetskraft i Estland och lönerna har stigit kraftigt.

Konjunkturnedgången tycks vara ett faktum och riskerar att bli djup, därför finns det en betydande risk för att AQ:s vinst kommer att minska ytterliggare under de kommande åren. Å andra sidan brukar styrelsen ha rätt i sina prognoser. Årsredovisningen och rapporten för första kvartalet 2008 bör visa om vinstnedgången bara berodde på tillfälliga problem. Om vinsten fortsätter att ligga på 87 öre per aktie blir helårsvinsten 3,46 per aktie efter schablonskatt under 2008. Kanske kan man för de närmaste 10 åren räkna med en genomsnittlig vinst kring 3,5 kr per aktie. Då är en lämplig riktkurs 43,75 kronor om man vill ha en avkastning på 8%. I avvaktan på mer information är mitt råd:

Sälj över 45 kronor
Köp inte över 28 kronor
Sälj eventuellt en del aktier över 38 kronor om man har fler aktier än man är bekväm med.

Läget är osäkert och första kvartalsrapporten borde visa vart AQ är på väg. Räkna med en ytterliggare kursnedgång om vinsten förblir låg även då.

1 comment:

Anonymous said...

Jag tycker inte att din analys var speciellt genomtänkt. Jag har nu fyndköpt i detta mycket fina kvalitetsbolag. AQ är ett bra långsiktigt innehav.

Här har du en bättre analys:

http://www.redeye.se/medlemsanalys/20639

Och här är en till:

http://aktiefanatiker.blogspot.com/2008/03/aros-quality-group.html

Mvh
FG